Westfries aan het woord:

Aris Bouwens

Het verzamelen zat hem in het bloed en de winkeltjes zijn uitgegroeid tot een bijzondere bezienswaardigheid. ’Van ’t ien kwam ’t aar’.

Aris Bouwens MuseumwinkeltjesDe Langedijk ruikt naar kool als ik me op een decemberdag meldt bij de Museumwinkeltjes van Aris Bouwens. Aris is een geboren en getogen Langedijker, hij woont zijn hele leven al op deze plek. Zijn vrouw Corrie zet koffie en we doen een lekker koppie in zijn huiskamercafé. De gelagkamer staat klaar voor een optreden van “De Andersons”. Volgens veel artiesten is dit café het kleinste theater van het land.

Aris is van 1944, zoon van de bakker. Hij hielp als jonge knaap mee in het bedrijf. Als 20-jarige hielp hij de melkboer in de buurt bij ziekte en had even later een eigen wijk. In die tijd telde de Langedijk (7 kilometerlang) ongeveer 300 winkeltjes. Nu zijn er nog zo’n 30 over.

Aris Bouwens MuseumwinkeltjesAris heeft een aantal jaren gewerkt als vertegenwoordiger in beschuit, eerst voor Hille, later voor Bolletje. Bij een reorganisatie begin jaren 80 zou hij voor zijn werk naar Breukelen moeten verhuizen. Dat stond hem niet aan en hij besloot zich te richten op een eigen zaakje met daarnaast een parttime baan. Hij had namelijk bij toeval een barretje op de kop getikt en een deel van zijn huis als café ingericht. Naast het café startte hij ook met een museumwinkeltje. Hij verzamelde al geëmailleerde reclameborden, kwam via zijn werk al in veel winkels en “van ’t  ien kwam ’t aar”. Van meet af aan liepen de zaken goed, de parttime baan is er nooit van gekomen. Hij struinde de inventaris voor de winkeltjes op allerlei plekken op en was steeds kritisch op wat er in een museumwinkeltje thuishoort. Het verzamelen zat hem in het bloed en de winkeltjes zijn uitgegroeid tot een bijzondere bezienswaardigheid. Maar het gaat om meer dan kijken alleen. Aris verwelkomt groepen bezoekers in het cafeetje, doet een humoristische vertelling en geeft dan een rondleiding langs de winkeltjes. De winkeltjes zijn op thema ingericht: een bakkerij, sigarenzaak, zuivelhandel, kruidenier….

Aris Bouwens MuseumwinkeltjesAris is een grage verteller, vooral ook in het Westfries. Hij is vanaf de start lid van Creatief Westfries van het Westfries Genootschap. Hij heeft op allerlei plaatsen opgetreden met  de mooiste verhalen uit de Langedijk en de rest van Westfriesland. Op zijn website staat: “Het Westfries van Aris, is voor iedereen te verstaan”.

Hij geeft artiesten de gelegenheid om op te treden in zijn café. Daar hebben onder meer Joop Visser en Jessica, Tim Knol, Mondo Leone, Harry Sacksioni, Gregory Page, Rob Chrispijn, Fay Lovski en Maarten van Roozendaal hun kunsten vertoond. Aris geniet zelf ook van de artiesten en gaat regelmatig op pad om te zoeken naar nieuwe namen, artiesten die passen in zijn aanpak en ideeën.

Aris Bouwens MuseumwinkeltjesAls je een bezoek wil brengen aan de Museumwinkeltjes moet je eerst even bellen. Aris en Corrie willen graag weten wie ze op bezoek krijgen en vinden een gesprek vooraf prettig om te horen wat de wensen en verwachtingen zijn. Er zijn allerlei arrangementen mogelijk. De catering wordt door restaurant “De Burg” verzorgd. De laatste woensdag van de maand is er een Westfriese gastavond en met regelmaat worden er theateravonden gehouden.

“Anekedote”: Aris kocht ooit het emaille reclamebord “stookt GR bruinkolenbriketten” van kolenboer Jaap de Vries uit Oostwoud. Later bleek dat zijn vriend Wim Baas uit datzelfde dorp ook interesse in dat bord had. Uiteindelijk heeft Aris het aan Wim Baas verkocht die het weer heeft geschonken aan de Historische Vereniging Midwoud/Oostwoud.

 



Aris Bouwens Museumwinkeltjes
Dorpsstraat 548
1723 HH  Noord-Scharwoude
Website / e-mail

Deel het verhaal van Aris Bouwens via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid