Westfries aan het woord:

Wiebo Beenen

... aan de wieg van Zomerpop, Kinderdorp Opmeer, de Gabberweek, internationale uitwisselingen, de Uitdaging, Tour de Fris, Zomertijd …

Wiebo BeenenIn 1988 kwam Wiebo Beenen naar Westfriesland. Geen geboren Westfries dus, hij komt uit Geldermalsen, maar hij heeft de streek ondertussen wel leren kennen. Wiebo had na zijn Hbo-opleiding keus uit verschillende  mogelijkheden om als jongerenwerker aan de slag te gaan. Liever dan Soest of Terneuzen ging hij naar Opmeer omdat hij daar het gevoel had dat hij er vrijheid zou genieten en zelf zaken zou mogen ontwikkelen.

Wiebo is bijna niet af te remmen als hij vertelt over alles wat hij in de gemeenten Opmeer en Medemblik heeft ontwikkeld. Mensen vinden hem vaak vermoeiend omdat hij steeds weer met nieuwe plannen komt. En dat heeft hij gedaan. Hij sloot  het oude Pardoes en startte het nieuwe Pardoes. Ook stond hij aan de wieg van Zomerpop, Kinderdorp Opmeer, de Gabberweek, internationale uitwisselingen, de Uitdaging, Tour de Fris, Zomertijd….

Wiebo BeenenWe springen hap snap door alles wat Wiebo de afgelopen 26 jaar heeft meegemaakt. Allereerst de Gabberweek, waarin kinderen van de basisschool in de voorjaarsvakantie deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten. De Gabberweek is met vallen en opstaan ontwikkeld. Eerst moest alles op één dag gebeuren. Toen dat niet werkte en Wiebo een ander plan voorstelde was er alom scepsis. De nieuwe opzet werkte echter wel en nu doen er zo’n 2000 kinderen mee aan de Gabberweek. Burgemeester De Leeuw zei ooit dat de Gabberweek uitgevoerd werd als een “militaire operatie”, zo veel moest er in het “commandocentrum” geregeld worden om alles goed te laten verlopen.

Bij het ontwikkelen van een nieuwe brochure viel steeds het woord “gezellig” als deelnemers aan de Award werd gevraagd waarom ze deelnamen. De Award is een project waarin jongeren leren hun grenzen te verleggen op sportief gebied en om maatschappelijk actief te worden.  In plaats van “gezellig” spreekt Wiebo liever van “genieten”. Overigens is de Award sinds kort verzelfstandigd omdat het steeds lastiger werd om doorlopend te voldoen aan alle eisen die er van buiten aan de organisatie werden gesteld.

Wiebo pakt ook maatschappelijke vraagstukken op. De Tour de Fris waarbij deelnemers een week fietsen zonder alcohol te gebruiken is opgezet naar aanleiding van discussie over jeugd en alcohol. Overigens drinken de begeleiders ’s avonds rustig een wijntje als de dag goed verlopen is. Wiebo: “We zijn niet roomser dan de Paus…”

Wiebo BeenenWiebo verbindt verschillende doelgroepen aan elkaar. Zo ondersteunen VUT-ters de Gabberweek en doen jongeren in de Award tuinonderhoud voor ouderen. Ouderenbonden vinden het fijn als hij helpt om ideeën tot uitvoer te brengen en beren op de weg laat verdwijnen.

Bij veel activiteiten die er zijn ontwikkeld spelen missie, visie en beleidsvorming een belangrijke rol. De jeugd van Opmeer wordt opgevoed in het doen van vrijwilligerswerk en het dragen van verantwoordelijkheid en zo ontstaat er spelenderwijs maatschappelijke betrokkenheid. Vanuit andere gemeenten wordt vaak jaloers naar Opmeer gekeken, aldus Wiebo. In Opmeer zelf kijkt niemand er meer van op, zo werken we nu eenmaal, niks bijzonders.

Uiteraard zijn er ook plannen voor de toekomst. Er wordt hard gewerkt aan een film over de Westfriese jeugd die anders dan “Het verdriet van West-Friesland” een positief beeld van de hedendaagse jeugd wil laten zien. Ook al praat de Westfries niet makkelijk over zijn gevoel, het is er wel en je kunt er best over praten. Overigens kan Wiebo de Westfriese geslotenheid goed relativeren. In een uitwisseling met Wit-Russen zou het thema homoseksualiteit besproken worden. Vergeleken met deWiebo Beenen Wit-Russen waren Westfriezen heel open.

Tenslotte wil Wiebo nog kwijt dat hij bezig is met plannen rond 5 mei waarbij gedacht wordt aan fietsen in vrijheid en het ontwikkelen van lokaal talent.  Rode draad in zijn aanpak is een no nonsense aanpak, je moet eerst iets proeven voordat je kunt zeggen hoe het smaakt , je mag onderuit gaan maar je moet het wel eerst geprobeerd hebben…

 


Deel het verhaal van Wiebo Beenen via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid