Westfries aan het woord:

Rob Hogenes

Voorzitter Westfriese Folklore Schagen

Elke donderdag heeft een eigen thema, van oude ambachten tot theater, van dag van het dier tot ringsteken.

Rob Hogenes - Voorzitter Westfriese Folklore SchagenHet bestuur van de stichting “Bevordering Westfriese Folklore” organiseert komende zomer voor de 61e keer de Schager Markten. Op tien donderdagen, van 3 juli tot en met 4 september, is het raak.

Aan het woord is Rob Hogenes, sinds acht jaar voorzitter van de stichting. Rob komt uit… Amsterdam. Via Broek op Langedijk is hij in Schagen terechtgekomen. Volgens Rob is het geen enkel probleem dat hij de voorzittershamer hanteert. Het gaat erom dat de markten op een goede manier worden georganiseerd. Met een klein budget en veel vrijwilligers lukt het ook dit jaar weer om de bezoekers weer een mooi programma voor te schotelen.

Het initiatief voor de Schager Markten werd ruim 60 jaar geleden genomen door enkele “Schagenezen” die wilden voorkomen dat de wekelijkse markt zou wegkwijnen. Door het organiseren van een wekelijkse optocht van Westfriezen in streekdracht en boerenwagens getrokken door prachtige paarden werd de markt nieuw leven ingeblazen.

Bron: http://www.westfriesefolklore.nlDe streekdracht is van eind 19e eeuw en ook de sjezen en landauers dienen te passen in het streekeigene van meer dan 100 jaar geleden. In samenwerking met het Westfries Genootschap wordt er op toegezien dat kostuums en aankleding historisch verantwoord zijn. Aan de optocht nemen Westfriezen uit de hele regio deel. Het komt zelfs voor dat niet-Westfriezen zich in jurk of pak hijsen omdat ze het zo leuk vinden om mee te doen.

De optocht gaat kwart voor elf van start. Voorop de bereden politie om ruim baan te maken tussen de marktkramen, daarna een wagen met boerenkapel “De Uienhoop” (vijf muzikanten op respectabele leeftijd) voor een stukkie muziek, daarna te voet de notabelen en op de eerste wagen Miss Westfriese Folklore in Schagen. De missverkiezing is enkele jaren geleden zelfs gewonnen door een mooie Oekraïense, om aan te geven dat er in Schagen niet bekrompen wordt gedacht. De stoet van zo’n 30 aanspanningen wordt afgesloten door twee fietsers in boerenkiel die datgene ophalen wat de paarden onderweg hebben laten vallen.

Bron: http://www.westfriesefolklore.nlNa de optocht treedt op het Marktplein de Westfriese Dansgroep Schagen op, tegenwoordig ook met een kinderdansgroep. Elke donderdag heeft een eigen thema, van oude ambachten tot theater, van dag van het dier tot ringsteken. Naast de Westfriese folklore is er ook ruimte voor muziek, kunst, oude ambachten, verzamelaarsmarkten en ander vertier. De Schager markt wordt wekelijks bezocht door 10 tot 15 duizend bezoekers. Onder de bezoekers zijn veel strandgasten die een dagje Schagen doen maar ook mensen uit de eigen regio die de steekcultuur een warm hart toedragen.

Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg is gekoppeld aan de Schager markt. Daar worden de historische wagens tentoongesteld en onderhouden. Ook zijn in het boerderijgedeelte o.a. compleet ingerichte boerenkamers, werktuigen, gereedschap en streekdracht te zien.

 

Stichting Bevordering Westfriese Folklore - Schagen

Westfriese Folklore Schagen
Postbus 208
1740 AE Schagen
Website


Deel het verhaal van Rob Hogenes via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid