Westfries aan het woord:

Toon Steltenpool

Toon Steltenpool = schaatsen

Toon Steltenpool = schaatsenToon Steltenpool komt van Onderdijk. Toen hij 28 was werd hij benaderd om voorzitter te worden van de ijsclub. Dat was de start van een imposante carrière in de schaatssport en bij de KNSB, waaronder 35 jaar voorzitter van het district Medemblik. Als je Toon niet afremt kan hij de hele dag vertellen over schaatsen en wat hij daarin heeft gedaan en beleefd.

Hij is nu 78 jaar en namens het gewest Noord-Holland/Utrecht van de KNSB nog steeds actief als bestuurder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Graag wil hij volgend jaar in deze functie herkozen worden.

Onze vraag is hoe Toon hierin terecht is gekomen. In 1984 werd hij benaderd door de vereniging Behoud van Waterland om aandacht te schenken aan schaatsroutes. Hij is toen projectleider bij de KNSB geworden om aandacht te geven aan Schaats- kano- en kleine vaarroutes en de knelpunten. Als landelijk bestuurder heeft hij het idee opgevat om alle schaatsroutes van Nederland in kaart te brengen. De inventarisatie van knelpunten van de routes heeft hij aan vele Commissarissen der Koningin uitgereikt. Het leek hem ook voor waterschappen van belang om aandacht te hebben voor het recreatieve gebruik van vaarwegen. De beste plek om invloed uit te oefenen is dan in het bestuur van het Hoogheemraadschap. Toon zou zijn plek wel willen afstaan aan een opvolger maar die is misschien nog wel niet geboren…. Om verkozen te worden moet je goed bekend zijn in de provincie. De kandidatenlijst voor de verkiezing is gevuld met lijstduwers, de voorzitters van ijsclubs in het hele gebied boven het Noorzeekanaal.

Toon kent het reilen en zeilen van een ijsclub. Alles is begonnen op De Vliet, met de IJsclub Ons Genoegen Onderdijk. Samenwerken met andere verenigingen, taken verdelen, tochten uitzetten en controleren, de EHBO regelen, stempelposten bemannen en de koek en zopie. Met deze kennis en ervaring kon hij later veel zaken voor elkaar krijgen. Hij is daarbij op zijn eigen wijze aan de slag te gaan. Tevoren bedenkt Toon wat hij wil bereiken en dat gaat dan op zijn manier. Zo is hij geen voorstander van het gebruik van e-mail. Als je hem wil bereiken moet je bellen. Telefonisch krijg je antwoord op je vraag en anders niet.

Toon Steltenpool = schaatsenIn 1996, na enkele winters met veel ijs, was de toeloop naar de kunstijsbaan van Alkmaar zo groot dat de jeugd bijna niet aan schaatsen toekwam. Toon heeft toen in het bestuur van het gewest gevraagd of hij mocht onderzoeken of er draagvlak was in Westfriesland voor een schaatsbaan. Hij polste eens wat mensen bij de tennis, bij het biljarten en ook als prins Carnaval in de Huesmolen in Hoorn. Nog tijdens het carnaval gingen de portemonnees open om bij te dragen aan een schaatsbaan. Met deze geluiden heeft Toon de burgemeesters en later de gemeenteraden van de gemeenten in oostelijk Westfriesland benaderd. Uiteindelijk, na vele gesprekken, konden alle gemeenten instemmen met de bouw van de kunstijsbaan in Hoorn. Voor de steun van de provincie was het een voorwaarde dat alle gemeenten dit initiatief zouden steunen. Toon heeft zelf een stichtingsbestuur bijeen gezocht en na veel vergaderen, vaak gewoon in de huiskamer, kon in 2006 schaatsbaan De Westfries worden geopend.

Toon Steltenpool = schaatsenToon gelooft niet in de opwarming van de aarde en het zou komende winter dus best weer een strenge winter kunnen worden. Hij weet dat alle ijsclubs en ijsbanen weer paraat staan als het gaat vriezen. Toon vind het overdreven dat er voor het organiseren van een tocht eerst een dik veiligheidsplan moet worden geschreven, twee A4-tjes zou genoeg moeten zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden, ijsvorming, stroming van het water en andere variabelen moeten ijsclubs in staat worden geacht om een mooie en betrouwbare tocht te organiseren.

Een wens van Toon is dat we in Westfriesland, ondanks de verkaveling, met een klein bootje weer door het hele gebied kunnen varen, om te beginnen van Hoorn naar Enkhuizen. Tot slot laat Toon zijn archief zien: een bonte verzameling van foto’s, krantenartikelen, beleidsstukken en herinneringen. Toon Steltenpool = schaatsen.

 

 


Deel het verhaal van Toon Steltenpool via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid