Westfries aan het woord:

Gea Breebaart

Jaarlijks 10.00 bezoekers op corso in Winkel

Gea Breebaart - Bloemencorso WinkelOp zondag 27 september a.s. vindt in Winkel het jaarlijkse bloemencorso plaats, georganiseerd door de Stichting Bloemencorso Winkel. Voorzitter van deze stichting is Gea Breebaart. Ze vertelt dat het corso ooit begonnen is in 1906 met een “allegorische” optocht, van alles wat, zoals een wagen bekleed met dahlia’s, een kind met een leuk fietsje en dergelijke. De optocht was onderdeel van de huisvlijttentoonstelling die onder de naam Floralia in veel dorpen werd gehouden.

In 1975 werd de stichting Bloemencorso Winkel opgericht om het evenement een meer solide basis te geven. Er verschenen richtlijnen voor onder meer de grootte van de wagens, jurering en voor het gebruik van dahlia’s voor de versiering. Ook werd vastgelegd dat er bij het corso in Winkel geen tractors gebruikt mogen worden om de wagens rond te laten gaan; alles gebeurt met menselijke kracht. Onder of achter de wagens zorgen jongelui met stevige benen ervoor dat alles probleemloos blijft rollen.

Gea Breebaart - Bloemencorso WinkelEr doen in Winkel meestel zo’n 20 tot 25 wagens mee, die in verschillende categorieën worden ingedeeld: jeugd, kleine wagens, middelgrote en grote wagens. Maximale hoogte 6 meter want anders lopen ze vast tegen de bomen. Jaarlijks komen er zo’n 10.000 bezoekers naar dit dorpsfeest.

Er worden alleen dahlia’s gebruikt voor de versiering. Deze bloemen komen niet uit Winkel en omgeving maar uit Eelde, Valkenswaard, Zundert en uit België. Deelnemende wagens kunnen twee weken tevoren aangeven welke kleur of welk soort dahliaGea Breebaart - Bloemencorso Winkel ze willen gebruiken en kort tevoren worden de bloemen afgeleverd. De laatste paar dagen wordt er dag en nacht gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. De groepen zijn vaak al maanden bezig met de wagens en het aanbrengen van de bloemen is de kroon op het werk. De stichting probeert steeds te vernieuwen en sinds enkele jaren is het gebruik van kunststoffen toegestaan voor details van de versiering. Soms is het ook leuk om de bewegende delen te laten zien. Vroeger werd er in het geheim gewerkt met afgeplakte ramen en was er meer concurrentie tussen de groepen. Nu is het idee meer om er Gea Breebaart - Bloemencorso Winkelsamen een heel mooi corso van te maken. Ooit was wel het hele dorp in rep en roer toen er een onderstel gestolen was. Uiteindelijk bleek het een grap en was de rust snel weergekeerd.

Gea zorgt samen met de overige bestuursleden niet alleen voor de organisatie van het corso, het bestuur bepaalt ook wat wel en niet toelaatbaar is. Groepen die twijfelen of hun ontwerp wel acceptabel is vragen het bestuur om een oordeel. Het kan bijvoorbeeld gaan om reclame uitingen of om obscene voorstellingen. Gea herinnert zich uit haar periode als voorzitter dat het bestuur heeft verboden om een wagen met Raketijsjes te maken.

Gea vindt het fijn om in Westfriesland te wonen. Ze geniet van de ruimte, de natuur en de wolkenluchten maar vooral ook van de Westfriese mensen, die het hart op de tong hebben en zeggen wat ze willen zeggen.

Gea Breebaart - Bloemencorso Winkel

Programma 27 september:
Vanaf 10.00 uur: Markt, kermis en muziekpodium open
12.00 uur: Brandweer door de jaren heen en trompetterkorps The Knickerbockers
13.00 uur: Opening van het Bloemencorso door Gea Breebaart, 1 ronde jeugdcorso,
3 rondes Bloemencorso met muzikale begeleiding
17.00 uur: Dweilorkest de Neuteblazers
20.00 uur: Prijsuitreiking

Meer informatie op bloemencorsowinkel.nl

 

’Stichting

Stichting Bloemencorso Winkel
Dorpsstraat 131
1731 RD  Winkel
Website


Deel het verhaal van Gea Breebaart via





Lees ook het verhaal van:

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid