Westfries aan het woord:

Rein Groot

Eigenaar Groot Rondvaarten

Niet varen, niets betalen

Rein Groot - Eigenaar Groot rondvaartenOp één van de voormalige eilanden van het Duizend Eilandenrijk woont Rein Groot van Groot Rondvaarten. Zijn vloot bestaat uit drie authentieke Langedijker tuindervletten, zwart geteerd met rode rand. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Langedijk en in het landschap van voor de verkaveling kan zo instappen. En als het regent bepaalt de klant in overleg of er gevaren wordt. Rein zijn slogan: ”Niet varen, niets betalen”.

Rein heeft een druk leven en is een grage verteller. Op de dag van het interview komt hij net terug van de Alpe d’HuZes, daar is hij als vrijwilliger in touw geweest. Hij doet dat al jaren en vindt het er fantastisch. Zijn werkzame leven heeft Rein bij de politie gediend. Hij werd ook ingezet bij de Mobiele Eenheid, onder andere bij ontruimingen van kraakpanden in de 80-er jaren. Na een burnout kreeg hij te horen dat hij naastRein Groot - Eigenaar Groot rondvaarten politiewerk “iets leuks moest verzinnen voor zichzelf”. Dat werd een tuinderschuit om rondvaarten mee te organiseren. Samen met vier parttimers biedt Groot Rondvaarten op dit moment zeven dagen per week gelegenheid om een tocht te maken op het water in de Langedijk. De eerste schuit had een motor die veel lawaai maakte. Er waren schuitenliefhebbers die juist met deze schuit wilden varen omdat ze het geluid van de motor zo mooi vonden. Toch is Groot overgestapt op stillere motors omdat de meeste mensen willen genieten van het landschap, de rust en de verhalen van vroeger.

Rein vertelt graag over de historie van dit gebied. De monniken van Egmond hebben vanuit de kuststrook deze streek ontgonnen rond het jaar 1000. De monniken groeven sloten om het hoogveen, wat toen Westfriesland bedekte, te ontwateren. Zo ontstonden in die tijd de eerste nederzettingen. De monniken verbonden deze nederzettingen met een lange dijk, naamgever van dit gebied. Door oxidatie verdween het veenpakket en het land kwam daarmee lager te liggen dan de zee. Door de aanleg van de Westfriese Omringdijk tussen ongeveer 1250 en 1320 werd Westfriesland één geheel.

Rein Groot - Eigenaar Groot rondvaartenRein Groot is een echte Langedijker. Hij groeide op in een tuindersgezin met drie zoons. Er werden vooral aardappelen en kool verbouwd maar ook wel bieten en grauwe erwten. Zijn vader had een vooruitziende blik. Hij was één van de eerste tuinders met een eigen koelcel. Na de verkaveling verkocht zijn vader al zijn akkers en startte een nieuw bedrijf in de Woudmeer.

Rein herinnert zich dat zijn vader aangaf dat hij geen interesse had in de “uitgemergelde akkers” die hij na de ruilverkaveling zou krijgen. Rein heeft zich erover verbaasd dat zijn vader zonder de huidige kennis en inzichten het weer voor de komende drie dagen kon voorspellen. Voor agrariërs was een betrouwbare weersvoorspelling van groot belang.

 



Rondvaart Langedijk
Oudepad 6
1721 BR  Broek op Langedijk
Website / e-mail
Telefonisch contact liefst na 19.00 uur

Deel het verhaal van Rein Groot via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid