Westfries aan het woord:

Ina Broekhuizen-Slot

Jongere Westfriezen kennen veel Westfriese woorden niet meer...

Ina Broekhuizen-SlotIna was al vroeg geïnteresseerd in taal en toen ze rond 1980 van Purmerend terug naar Westfriesland (Wognum) verhuisde gaf ze zich op voor de cursus “Wat doen we met ons Westfries?” van Nel van Laren-Zwuup. Vanuit deze cursus zijn er schrijfgroepen ontstaan, is de stichting Creatief Westfries opgericht, zag het tijdschrift Skroivendevort het licht en zijn er boeken verschenen met de titel “Zuks moet je opskroive”.

Bij veel van deze activiteiten was Ina betrokken en zij werd schrijfster in het Westfries. Voor haar staat de Westfriese taal dicht bij mensen en raakt het aan de kern, al komt er ook een scheut weemoed bij, “vezellef”. Ondertussen heeft Ina tal van verhalen, gedichten en bijdragen voor de Westfriese kalender geschreven. Ook schreef ze enkele muzikale toneelstukken die met veel plezier in Abbekerk op toneel zijn gebracht .

Ina Broekhuizen-SlotDaarnaast heeft Ina ook een vijftal romans op haar naam staan. Geschreven in het Nederlands om de boeken toegankelijk te maken, maar wel met dialogen in dialect. Veel van haar werk gaat over de teloorgang van taal, cultuur en landschap, maar ook zijn er elementen uit haar leven in verwerkt. Zo gaat Zoete Ermgard (een oud appelras) over het verdwijnen van de fruitteelt in Blokker en Zwaag ten behoeve van de nieuwbouw van Hoorn. Economische ontwikkelingen met gevolgen voor het landschap, goeie grond die onder het zand verdwijnt, de onmacht om ontwikkelingen tegen te houden, de nostalgie die hierbij een rol speelt. En uiteraard dit alles verweven met een liefdesgeschiedenis, “want het blijft wel een roman natuurlijk”.

Ina Broekhuizen-SlotIna constateert, ondanks alle activiteiten van enthousiaste Westfriezen, een verdere achteruitgang van de Westfriese taal. Ze volgt wel de Facebookpagina West-Friesland: “Zo zegge wai dat”, maar vindt dat al sterk vernederlandst. Jongere Westfriezen kennen veel Westfriese woorden niet meer en het taalgebruik wordt ook in onze streek steeds meer beïnvloed door taal van buiten de streek. Toch is er op het Martinus College in Grootebroek nog wel belangstelling voor een les Westfriese cultuur, taal, kleding en landschap. De leerlingen vinden het leuk om over het dialect te horen, kennen ook nog wel Westfriese woorden en verstaan de liedjes van Oos Joos gelukkig nog.

Sinds jaar en dag organiseert het Westfries Genootschap de cursus van vier avonden “Kennismaken met Westfriesland”.  Hier is tegenwoordig weer veel belangstelling voor en dat geeft toch weer veel goede moed voor de toekomst.

Huis van Oud

Ina Broekhuizen-SlotIna is voorzitter van de Historische Stichting “De Cromme Leeck” (de dorpen Wognum, Nibbixwoud en Zwaagdijk-West). Deze stichting heeft sinds 2004 het beheer over een klein museum, het Huis van Oud, gevestigd aan de Grote Zomerdijk. Het Huis van Oud is een goed bewaard gebleven boerenwoning uit 1878 en geeft een aardig beeld van een gemengd bedrijf uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Van mei tot eind september is dit museum op zondagmiddagen geopend. Elk jaar is er een wisselexpositie in de stal, het thema van dit jaar is steengoed (serviesgoed, porselein, lampetkannen, tegels, oud aardewerk, mineralen) en elke eerste zondag van de maand een speciale activiteit.
Zie voor meer informatie: www.decrommeleeck.nl

 



Museum Huis van Oud
Grote Zomerdijk 33
1687 PG  Wognum
Website / e-mail

Deel het verhaal van Ina Broekhuizen-Slot via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid