Westfries aan het woord:

Nico Vader

Als kleine jongen was hij al te vinden op de werf van Bertus Potveer in Warmenhuizen.

Nico Vader“Een uit de hand gelopen hobby”. Zo typeert Nico Vader de museale schuitenhelling in Broek op Langedijk. Pal naast de sluis die toegang geeft tot het laatst overgebleven deel van het Duizend Eilanden Rijk ligt een pittoresk werfje waarover Nico de scepter zwaait.

Als kleine jongen was hij al te vinden op de werf van Bertus Potveer in Warmenhuizen. Schuiten leeghozen en als dank een stukje mogen kloeten. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn al de waterrijke gebieden rondom de Langedijk verkaveld en van vaarpolder in rijpolder veranderd. Nico heeft dit proces van nabij meegemaakt en heeft werk en hobby kunnen combineren: scheepsbouw, varen en de museale helling. De museumwerf is opgebouwd uit onderdelen van scheepswerven en schuitenhellingen rond het Geestmerambacht.

Nico VaderOp het terrein is een schuitenhelling te zien waarop de tuinderschuiten gerepareerd konden worden en een langshelling met lorrie voor de grotere schepen zoals de Langedijker vrachtschepen. Met de tuinderschuiten (zwart geteerd met rode rand) werd de oogst van het land gehaald, met de vrachtschepen werden de producten naar de grote stad gebracht.

Rondom de hellingen en in de hellingschuur zijn allerlei apparaten en gereedschappen tentoongesteld die laten zien hoe er tussen 1850 en 1950 op de werf gewerkt werd. Van hout- naar staalbouw, van klinken naar lassen, van handmatig naar machinaal. Nico stelt er een eer in dat alle apparaten ondanks hun ouderdom functioneren en dat er op alle vragen een antwoord komt.

Nico VaderOp en rond de werf liggen historische vaartuigen waaronder een in 1893 gebouwde Langedijker Koftjalk. Dit schip werd oorspronkelijk gebruikt om groente en aardappelen naar de stad te vervoeren en daar te verkopen. In het voorjaar, als de handel in bewaargroente was afgelopen, werd er met het schip op ansjovis gevist vanuit Kolhorn. Later is het schip gebruikt bij de aanleg van de Wieringermeer en Noordoostpolder. Uiteindelijk kwam het schip in Zwartsluis te liggen. Cor van Schoorl, een vriend van Nico, herkende de lijnen van het schip en knoopte een praatje aan met de eigenaar. Nico VaderUiteindelijk heeft het ertoe geleid dat de koftjalk weer terug kwam in de Langedijk en werd gerestaureerd.

In dit historische landschap vormt de schuitenhelling samen met de 250 eilandjes van de Oosterdel, de sluis, een molen, koolschuren, de Broeker vaarveiling en de tuinders met hun schuiten, een levend museum. Nico heeft de ontstaansgeschiedenis van het gebied uitgewerkt in een kaart met kloksgewijs de ijkpunten uit de historie. Zie afbeelding.

Nico VaderOnderhoudswerk in de Oosterdel wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Stichting Veldzorg Oosterdel. Aan het onderhoudswerk wordt ook bijgedragen door bewoners van zorgtuinderij Oosterheem.  Eén van de bewoners komt elke vrijdag naar de werf om Nico te helpen.

Wie geïnteresseerd is in de werf kan voor een afspraak contact opnemen met Nico: 06- 16261914

Nico VaderEr is een rondleiding mogelijk op de werf met uitleg en demonstraties van knippen, ponsen, klinken, smeden, buigen, draaien, boren, lassen. Er kan ook een workshop klassieke scheepsbouw worden gegeven met de basis van ontwerpen, tekenen, uitslaan en het bouwen van schepen of schaalmodellen. Tevens is een vaarexcursie mogelijk met de Langedijker Koftjalk. 

Nadere info en foto’s op http://schuitenhelling.wordpress.com.

 



Vaders Museale Schuitenhelling
Sluiskade 16
1721 CB  Broek op Langedijk
Website
Bezoek alleen op afspraak

Deel het verhaal van Nico Vader via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Dirk van der Bel

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid