Westfries aan het woord:

Dirk van der Bel

Van der Bel heeft het wel, al bijna 75 jaar!

Dirk van der Bel - Eigenaar Agrarisch Centrum van der BelDirk van der Bel is een Westfries in hart en nieren, geboren op de Loet in Schagen en opgegroeid in Nieuwe Niedorp. Het ondernemerschap zit hem in het bloed, als zoon van koopman Lucas van der Bel. Zo’n 75 jaar geleden besloot Lucas, één van drie boerenzonen, dat er voor hem geen plaats was op de boerderij van zijn vader. Hij kocht een fiets met een kistje achterop en ging met ijzerwaren en andere spulletjes langs de boeren in de buurt. Zijn handeltje groeide snel en al gauw werd ‘van der Bel’ een graag geziene gast bij de Westfriese boeren, eerst met een bakfiets en later met een Jawa motor met een karretje erachter. Al van kinds af aan ging Dirk met hem mee en maakte lange dagen op de weg.

Toen Lucas een oude kaasfabriek aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp omtoverde tot een magazijn kwam Dirk van der Bel naar Nieuwe Niedorp, het dorp wat hij zelf "het mooiste van Westfriesland" vindt vanwege zijn mooie authentieke sloot en de vele fraaie gebouwen langs de Dorpsstraat. Samen reden vader en zoon met twee Volkswagen busjes met hun handel door Noord-Holland. Dirk nam in 1973 de zaak van zijn vader over en heeft deze inmiddels uitgebouwd tot een succesvol bedrijf dat bekend staat om zijn veelzijdige assortiment: "Van der Bel heeft het wel!". Alles wat de Westfries nodig heeft voor huis, tuin of boerderij kan hij leveren: van Boerenbont servies tot verzinkte damhekken en van Weckpotjes tot authentieke houten boerenklompen.

Dirk van der Bel - Eigenaar Agrarisch Centrum van der BelDirk volgde letterlijk de voetsporen van zijn vader en trok tientallen jaren met zijn opvallende groene vrachtwagen langs de vele boerderijen van Noord-Holland. Altijd een praatje maken of even een bakkie doen, dat vonden de boeren wel zo gezellig, anders zit je ook maar zo op je eigen eilandje... Maar nooit over de buren of familie kletsen, dat kan je als leverancier maar beter niet doen. Inmiddels heeft hij de agrarische sector zien veranderen; door de schaalvergroting zijn vele kleine boertjes ermee gestopt. Langs de weg is hij niet meer zo veel, die tijd is grotendeels voorbij, maar hij heeft er een hechte band met zijn klanten aan overgehouden en velen weten nog altijd hun weg te vinden naar de Dorpsstraat. Al is het maar voor een afwasborstel of een bezempje die ze prima elders hadden kunnen kopen. En rond koffietijd schuift er altijd wel iemand aan bij de met handelswaar en folders overladen koffietafel.

Dirk van der Bel - Eigenaar Agrarisch Centrum van der BelIn zijn weinige vrije tijd toert Dirk het liefst rond met de motor, door Nederland maar ook in verre landen zoals Nepal, Zuid-Afrika of Cambodja.  Hij hoeft niet zo nodig hard te scheuren over de snelweg, hij kijkt liever rustig om zich heen vanaf zijn Harley. Ook is Dirk een fervent schaatser die maar liefst drie keer de Elfstedentocht verreden heeft, in 1985, 1986 en 1997. Hij gaat in de winter elke donderdag naar de ijsbaan in Hoorn om het gevoel te houden en als de tocht binnenkort weer komt doet hij zeker mee.

Dirk van der Bel - Eigenaar Agrarisch Centrum van der BelBehalve zijn ’eigen’ Nieuwe Niedorp vindt Dirk de Westfriese Omringdijk met de havenstadjes Medemblik en Kolhorn echte parels van Westfriesland. Ook komt hij graag in Twisk en in de buurt van de Groote Sloot en de Ruigeweg tussen Oudesluis en St. Maartensbrug. Hij geniet van de weidsheid en de ruimte van Westfriesland, waar je altijd je auto wel ergens kwijt kunt.

Volgend jaar april viert hij groots het 75-jarige bestaan van het Agrarisch Centrum van der Bel. De muur van het magazijn, vol met nummerplaten van vrachtwagens, vertelt het verhaal van de ontelbare kilometers langs de weg. En de oude bakfiets van vader Lucas hangt er ook nog steeds. Want Van der Bel... die heeft het wel.

 

’Agrarisch

Dorpsstraat 38a
1733 AN Nieuwe Niedorp
tel: 0226-411691
e-mail / Website


Deel het verhaal van Dirk van der Bel via





Lees ook het verhaal van:

Gea Breebaart

Nico Vader

Karin Bloemen

Ina Broekhuizen-Slot

Aris Bouwens

Toon Steltenpool

Wiebo Beenen

Tim Knol

Rein Groot

Nico Vriend

Rob Hogenes


Plaatsen & Kaart

Overnachtingen

Eten & uitgaan

Musea & attracties

Recreatie

Te bekijken

Streekproducten

Evenementen

Plaatsen en Kaart



Over Westfriesland | Contact | Links | Zoeken | Disclaimer | Copyright | Privacybeleid